Temel ilk yardım eğitimini tamamlayan kişilerde aranması gereken en önemli özelliklerden birisi de temel ilk yardım uygulamalarını başarılı ve sorunsuz şekilde uygulayabilmeleridir. Bu uygulamalar ilkyardımcı olan kişinin hayatında her an karşısına çıkabilecek ani sağlık sorunu ve ya kazaya müdahale etmesinde etkin bir yere sahiptir. Temel ilk yardım uygulamalarını akılda kolay kalması açısından kodlamamız gerekir ise KBK şeklinde kodlamamız faydalı olacaktır.
KBK nedir?
Temel ilk yardım uygulamalarında ‘’K’’ KORUNMA ‘’B’’ BİLDİRME ‘’K’’ KURTARMA eylemlerini ifade etmektedir. KORUNMA: İlk yardımcı meydana gelen kaza veya sağlık sorununda ilk önce kendi can güvenliğini korumak zorundadır. Çünkü önce kendi can güvenliğini sağlayamayan ilk yardımcı yardım etmek istediği hasta yaralının durumuna müdahale edemez. Örnek ile açıklamamız gerekir ise meydana gelen bir trafik kazasında araç yanmakta iken gerekli korunma tedbirlerini almadan kazazedeye yardımcı olmaya çalışmak büyük bir risk faktörüdür. Bu sebeple ilk yardımcı ilk eylem olarak temel ilk yardım uygulamalarından KORUNMA eylemini yerine getirmek zorundadır. Kendi can güvenliğini koruma altına alarak ilk yardım müdahalesini gerçekleştirmelidir.
BİLDİRME:
İlk yardımcı kişi aniden meydana gelen bir sağlık sorunu ve ya kaza ile alakalı olarak kendi can güvenliğini sağladıktan sonra genel bir durum değerlendirmesi yapıp ivedi bir şekilde gerekli kurumlara bildirimde bulunmak zorundadır. Çünkü ilk yardımcı eğer ki herhangi bir kuruma bildirim yapmadığı taktirde kendi başına yaptığı müdahale yarım kalabilecektir. Örnek ile açıklama yapmamız gerekir ise; meydana gelen bir trafik kazası olayında ilk yardımcı kendi can güvenliğini korumaya alıp akabinde hiçbir kuruma haber vermeden araç içerisinden yaralı tahliye edip gerekli müdahale de bulunsa belli bir zaman sonra yorulacak ve kurtarılma ihtimali olan bir hasta / yaralının kaybına sebep olabilecektir. Bunun yerine kendi can güvenliğini sağladıktan sonra temel ilk yardım uygulamalarından olan ‘’BİLDİRME’’ eylemini gerçekleştirmesi ilgili kurumların harekete geçmesine ve ilk yardımcının müdahalesi esnasında gerekli takviye ekiplerin gelmesi ile ilk yardım müdahalesi acil yardım müdahalesi ile tamamlanacak ve alanında uzman kişiler tarafından gerekli tıbbi malzemeler kullanılarak hasta / yaralının kurtarılma ihtimali daha yüksek olacaktır.
KURTARMA:
Bu eylem temel ilk yardım uygulamalarının son halkasıdır. Ani meydana gelen sağlık sorunu ve ya kaza da ilk yardımcı kendi can güvenliğini koruma altına almış, ilgili kurumları aramış ve alanında uzman kişileri harekete geçirmiş fakat bu kişilerin olay yerine gelene kadar geçen sürede almış olduğu eğitimlerde öğrenmiş olduğu uygulamaları hasta / yaralı üzerinde uygulayarak onu ‘’KURTARMA’’ eylemine girişmiş olmasıdır. Bu aşamada önemli olan hususlardan birisi de ilk yardımcının aniden meydana gelen olay sonrasında soğukkanlı davranıp aldığı pratik eğitimlerde öğrenmiş olduğu uygulamaları doğru ve sakin bir biçimde hasta / yaralıya uygulamasıdır. İlk yardım eğitimi almamış kişilerin doğru bilinen yanlış uygulamalar ile kurtarma yapması çalışması her zaman olumsuz sonuçlar olarak karşımıza çıkmıştır. Bu sebeple ‘’KURTARMA’’ eylemi muhakkak eğitim almış ve yapılan sınavlarda başarılı olan kişiler tarafından gerçekleştirilmelidir.
1 Yorum. Yeni Yorum
Harika Bilgilendirme olmuş teşekkürler.