Otomatik Eksternal Defibrilatör (OED) Eğitimi

Eğitimlerimizden Kareler

Otomatik Eksternal Defibrilatör (OED) Eğitimi Tanıtım

Otomatik Eksternal Defibrilatör (OED)  Eğitimi İle İlgili Mevzuat

29.07.2015 tarihli İlkyardım Yönetmeliği,

İlkyardımı: Ani olarak ortaya çıkan hastalık veya yaralanma durumunda; kişinin hayatını korumak, sağlık durumunun kötüleşmesini önlemek ve iyileşmesine destek olmak amacıyla olay yerindeki mevcut imkânlarla yapılan hızlı ve etkili müdahaleleri Oed’i : Otomatik Eksternal Defibrilatör ve İlkyardımcıyı da: Bakanlıkça belirlenen standartlara uygun eğitimi alarak, verilen eğitim çerçevesinde uygulamalar yapabilen ilkyardımcı belgesi sahibi olan kişi olarak tanımlamaktadır. 27.08.2020 tarihli Yönetmelik değişikliği uyarınca, ilkyardımcıların OED kullanabilmesi için bu eğitimin alma zorunluluğu doğmuş olup, ayrı eğitim olarak, Temel İlk Yardım Eğitiminin içine eklenerek de bu eğitimler verilmeye başlanmıştır. Daha önce eğitim almış ve ilkyardımcı olmaya hak kazanmış kursiyerlerin OED kullanabilmeleri için ilave olarak OED eğitimi almaları, veyahut güncelleme eğitimleri alırken OED içeren eğitimlere katılmaları zorunludur.

OED Eğitimi Neden Alınmalıdır?

27.08.2020 tarihli Mevzuat değişikliğine istinaden;

Madde 21: “OED konusu içeren ilkyardım eğitiminde başarılı olanlar OED kullanımında, ilkyardım eğitici eğitiminde başarılı olanlar OED eğitimi vermede yetkilidir”

Bu bağlamda temel ilkyardım eğitimlerinin içerisine dahil edilmiş olan OED eğitimlerinin tamamlanması, OED kullanımı yetkisi alabilmek için gerek şarttır.

Ambulans şoförü olabilmek için Vira Akademi İlk Yardım Eğitim Merkezigibi İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş bir kurumdan ilk yardım eğitimi almanız ve belgelendirme sürecini tamamlamış olmanız gerekmektedir. Aynı şekilde daha önce almış olduğunuz temel eğitimler OED eğitimi içermiyorsa, görevlendirme için gerekli şartın sağlanması bakımından OED eğitimine katılmanız gereklidir.

Eğiticinin eğitimi belgesi almış olmanıza ilave olarak Vira Akademi İlk Yardım Eğitim Merkezi gibi İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş bir kurumdan ilk yardım eğitimi almanız ve belgelendirme sürecini tamamlamış olmanız durumunda, sürücü kurslarında ilk yardım eğitmeni olarak çalışabilme imkanına sahip olursunuz. Eğitmenliğe devam edebilmeniz için OED eğitimini almanız ve OED kullanımı yetkiniz belgenize eklenmelidir.

Acil durumlarda yaralılara müdahale edebilme yetkisi sahibi olabilme için yine aynı şekilde Vira Akademi İlk Yardım Eğitim Merkezigibi İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş bir kurumdan ilk yardım eğitimi almanız ve belgelendirme sürecini tamamlamış olmanız gerekmektedir. OED eğitimini almamanız durumunda, acil durumlarda OED kullanma yetkiniz kalkmış olacaktır.

Arama ve Kurtarma Teknisyenliği Sınav, Atama, Görev ve Çalışma Usul ve Esasları Yönetmeliği Hakkındaki Yönetmelik kapsamında, Arama ve Kurtarma Teknisyeni olabilmek, ilgili Dernek ve STK’larda aktif görev alabilmek için yine Vira Akademi İlk Yardım Eğitim Merkezi gibi İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş bir kurumdan ilk yardım eğitimi almanız ve belgelendirme sürecini tamamlamış olmanız gerekmektedir. Görevlendirmelere devam edebilmeniz için OED eğitimini almanız ve OED kullanımı yetkiniz belgenize eklenmelidir.

Eğitim Süresi

OED eğitimini almak isteyenler, toplam 2 saat süren bir eğitime katılmak zorundadırlar.

Bu eğitime katılım zorunlu, devamlılık esastır. Eğitimler İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü denetmen ekibinin denetimine açıktır ve kursiyerin herhangi bir sebeple kursa katılmadığı tespit edilmesi halinde eğitimi İl Sağlık Müdürlüğü tarafından iptal edilir. Bu iptal edilme işlemi sonrası kursiyere ücret iadesi yapılmaz. Kursiyer tekrar eğitim kaydı yaptırarak eğitime katılmak zorundadır.

Eğitim İçeriği

OED tanıtımı, kullanıldığı durumlar ve OED uygulaması konularını içeren bir eğitimdir..

Eğitim Yeri

Eğitimler İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün yetkilendirmiş olduğu ilk yardım eğitim merkezinde yapılabileceği gibi, gerekli şartların sağlanması halinde firmaların kendi yerlerinde de düzenlenebilir. Bu şartlardan kısaca bahsetmek gerekir ise;

Katılımcıların tamamının birbirlerini görebilmeleri için masa ve sandalyelerin ‘U’ şeklinde düzenlendiği, orta kısımda uygulamaların yapılabilmesine imkân veren en az 20 metrekarelik eğitim salonu bulunan, idare odası, eğitmen odası, lavabo, tuvalet ve katılımcıların dinlenme alanının bulunduğu, kişi başına asgari 3,5 metre kare kullanım alanı olan mekanlarda verilir. Diğer gerekli bütün malzemeler Vira Akademi İlk Yardım Eğitim Merkezi’nce sağlanmaktadır (Projeksiyon Cihazı, Ayaklı yazı tahtası, Eğitim Maket Seti, OED Cihazı, Atel, Battaniye, Bandaj vb).

Eğitim salonlarında, eğitimler sırasında eğitim malzemeleri dışında malzeme bulunduramaz.

Eğitim alanı olarak ise yemekhane gibi giriş / çıkış olan yerler kesinlikle kabul edilmemektedir.

Yerinde eğitim almak isteyen kurumun, bu şartları sağladığını beyan eden formu imzalı kaşeli şekilde Vira Akademi İlk Yardım Eğitim Merkezi’ne ulaştırmasına istinaden, gerekli eğitim organizasyon işlemlerine başlanılacaktır. Toplam 2 saat süren bu eğitim sonunda İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün belirlemiş olduğu tarih ve mekanda yine İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri tarafından OED kullanımı sınavı gerçekleştirilir. Sınava girmeden önce Vira Akademi İlk Yardım Eğitim Merkezi eğitmenleri tarafından geriye dönük kısa bir genel tekrar eğitimi verilir, akabinde sınava geçilir. Bu sınav tek aşamalı bir sınav olup sadece uygulamalı OED kullanımını içermektedir. Katılımcıların başarılı sayılmaları için, bu pratik sınavda 100 tam puan almış olmaları gerekir.

Eğitim Konuları

A) OED NEDİR?

  • OED nasıl etki eder?
  • OED’ler neden önemlidir?
  • OED çeşitleri nelerdir?
  • OED’ler nasıl çalışır?
  • OED’lerin kullanımı güvenli midir?

B) OED KULLANILAN DURUMLAR

C) OED UYGULAMASI

  • OED kullanımı sırasından dikkat edilmesi gereken genel ilkeler:
  • OED kullanılmaması gereken durumlar:
  • Yetişkinlerde OED Uygulaması:
  • Şok verilecek ise;
  • Şok gerekli değil ise;

Bebekler (29 gün-1 yaş arası) ve Çocuklar (1-8 yaş arası) OED Uygulaması;

  • Şok verilecek ise;
  • Şok gerekli değil ise;

D) ÖZET

OED Eğitimi Ücretlendirmesi

İlk Yardım Eğitim ve Eğitici Eğitim Merkezleri Ücret Tespit Komisyonu’nun 20.02.2024 tarihli kararına istinaden İlk Yardım Eğitimi ücreti 800 TL + KDV’dir.

Sıkça Sorulan Sorular

İşyerinin faaliyet alanından bağımsız olarak ilkyardımcı personel bulundurma zorunluluğu bulunmaktadır. Tehlike sınıfına göre mevzuat tarafından belirlenen ilkyardımcı sayısı; az tehlikeli işyerlerinde her 20 çalışan için 1, tehlikeli işyerlerinde her 15 çalışan için 1 ve çok tehlikeli işyerlerinde her 10 çalışan için 1 olmaktadır.

Üniversitelerin sürekli eğitim merkezleri üzerinden verilen eğitimler bilgilendirme amaçlı olup, eğitimlerin sonunda alınan sertifikalar mevzuatın zorunlu kıldığı belgelendirme yerine geçmemektedir.

Aynı şekilde halk eğitim merkezleri üzerinden verilen eğitimler de bilgilendirme amaçlı olup, eğitimlerin sonunda alınan sertifikalar mevzuatın zorunlu kıldığı belgelendirme yerine geçmemektedir.

HAYIR. İlk yardım eğitimleri ile ilgili olarak mevzuatın zorunlu kıldığı belgelendirme sadece ve sadece Sağlık Bakanlığı onaylı olması durumunda kabul edilmektedir. Mevzuatın zorunlu kıldığı sertifikalar, Sağlık Bakanlığı ÇKYS sistemi üzerinden sorgulanabilmekte ve bu sertifikaların doğrulamaları gerçekleştirilebilmektedir.

Vira Akademi İlkyardım Eğitim Merkezi gibi, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş eğitim merkezleri ve yine Sağlık Bakanlığı’na bağlı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü zorunlu ilkyardımcı eğitimlerini vermeye yetkilidir.

Vira Akademi İlkyardım Eğitici Eğitim Merkezi gibi, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş eğitim merkezleri ve yine Sağlık Bakanlığı’na bağlı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ilk yardım eğitici eğitimlerini vermeye yetkilidir.

Temel ilk yardım eğitimlerimiz 2 gün süreyle ve 16 saat üzerinden, 09:00-17:00 arası teorik ve uygulamalı olarak verilmektedir.

Eğitimlerimiz Sağlık Bakanlığı’na bağlı olarak verilmektedir.

Güncelleme ilk yardım eğitimlerimiz 1 gün (8 saat) süreyle ve 09:00-17:00 arası teorik ve uygulamalı olarak verilmektedir.

Mevzuat tarafından belirlendiği şekliyle, eğitim gruplarımız en az 5 kişi olmak koşuluyla açılmaktadır.

Her eğitim için (güncelleme yada temel eğitim fark etmeksizin)  7 kişiye 1 eğitmen görevlendirilmektedir.

İl Sağlık Müdürlüğü gözetiminde hem teorik ve uygulamalı sınav yapılmaktadır.

Teorik sınav için 85 olan geçme notunu veya üstünü alan kişiler uygulama sınavına katılmaya hak kazanmakta olup, sertifika almaya hak kazanabilmeleri için aynı şekilde uygulama sınavından da 85 ve üstü almaları gerekmektedir.

Her adayın 2 sınav bulunmaktadır.

Sağlık Bakanlığı adına İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır.

Teorik ve uygulama sınavında başarılı olan adaylar, Sağlık Bakanlığı İl Sağlık Müdürlüğü onaylı ilkyardımcı belgesi ve ilkyardımcı kimlik kartı almaya hak kazanırlar.

İlkyardımcı belgeleri 3 yıl geçerli olup, 3 yılın sonunda Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş Vira Akademi İlkyardım Eğitim Merkezi’ne başvurularak, 1 günlük eğitim ile güncellenebilmektedir.

Katılım sayısı ve eğitim yerinizin müsaitlik durumuna göre kendi işyerinizde eğitim alabilirsiniz.

Eğitimler Sağlık Bakanlığının belirlemiş olduğu kurallar ve ilgili yönetmelik kapsamında yapılmaktadır. Eğitimler konferans ve toplantı salonu vb eğitim vermeye müsait alanlarda yapılabilmektedir.

HAYIR. Mevzuatın uygun kabul etmediği bu tarz alanlarda eğitimler organize edilememektedir.

Eğitimin verildiği salonda/alanda her aday için asgari 3,5 m2 alan ayrılmış olmalıdır.

Eğitime tam zamanlı katılım zorunluluğu mevcuttur.