İlk Yardım Eğitimi Nedir?
İlk yardım eğitimi, ani hastalık veya yaralanma durumlarında, kişinin hayatını korumak, sağlık durumunun kötüleşmesini önlemek ve iyileşmesine destek olmak amacıyla yapılan hızlı ve etkili müdahaleler konusunda bilgi ve beceri kazandıran bir eğitim programıdır. İlk yardım kursu, katılımcılara acil durumlarda nasıl doğru ve etkili bir şekilde müdahale edeceklerini öğretir. Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen standartlara uygun olarak verilen temel ilk yardım eğitimi, her bireyin temel ilk yardım konularında bilinçlenmesini sağlar.
İlk yardım belgesi kapsamında, genel ilk yardım bilgileri, temel yaşam desteği, hava yolu tıkanıklığında ilk yardım, kanamalarda ilk yardım, yaralanmalarda ilk yardım gibi hayati önem taşıyan konular ele alınır. Bu eğitim, sadece iş yerlerinde değil, aynı zamanda günlük hayatta da karşılaşılabilecek acil durumlarda doğru müdahale yapabilmek için gereklidir. Temel ilk yardım sertifikası alarak, hem kendi sağlığınızı hem de çevrenizdeki insanların sağlığını koruma altına alabilirsiniz. Bu nedenle, ilk yardım sertifikası almak, herkes için önemli ve gerekli bir adımdır.
İlk Yardım Sertifikası Nereden ve Nasıl Alınır?
Sağlık Bakanlığından yetkili ilkyardım eğitim merkezimizde 16 saatlik “Temel İlk Yardım Kursu”na katılarak İl Sağlık Müdürlüğü tarafından açılan uygulamalı ilkyardım sınavlarına girip başarılı olarak “İlk Yardım Sertifikası” sahibi olabilirsiniz.
İlk Yardım Sertifika Süresi
İlkyardım sertifikaları 3 yıl geçerli olmaktadır. Belge süresi dolmak üzere olan ilkyardımcılar, ilkyardım eğitim merkezimizce düzenlenen 8 saatlik “İlk Yardım Yenileme Eğitimi” kursuna katılarak sınav şartı aranmaksızın mevcut belgelerini yenileyebilmektedir
Not: Vira Akademi İlk Yardım Eğitim Merkezi olarak vereceğimiz İlk Yardım Kursları Sağlık Bakanlığı onaylı resmi bir ilk yardım eğitim merkezidir.
İlk Yardım Eğitimi Mevzuatı
29.07.2015 tarihli İlkyardım Yönetmeliği, ilkyardımı ani hastalık veya yaralanma durumunda kişinin hayatını korumak, sağlık durumunun kötüleşmesini önlemek ve iyileşmesine destek olmak amacıyla olay yerindeki mevcut imkânlarla yapılan hızlı ve etkili müdahaleler olarak tanımlar. İlkyardımcı ise, Bakanlıkça belirlenen standartlara uygun eğitimi alarak, ilkyardımcı belgesi sahibi olan kişidir. Yönetmelik, Sağlık Bakanlığı’nca yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından verilen ilk yardım eğitimi kursu geçerli olduğunu belirtir.
Not: Vira Akademi İlk Yardım Eğitim Merkezi gibi İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş kurumlar dışında alınan eğitimler ve sertifikalar geçerli değildir.
Neden İlk Yardım Eğitimi Alınmalıdır?
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereği, tüm iş yerlerinde ilkyardımcı personel bulundurulması zorunludur:
- Az tehlikeli işyerlerinde her 20 çalışan için 1 ilkyardımcı,
- Tehlikeli işyerlerinde her 15 çalışana kadar 1 ilkyardımcı,
- Çok tehlikeli işyerlerinde her 10 çalışana kadar 1 ilkyardımcı bulundurulmalıdır.
Bu eğitim, bireysel katılımcılar kadar iş yerleri için de zorunludur. Çok tehlikeli iş yerlerinde her 10 kişiden biri, tehlikeli iş yerlerinde her 15 kişiden biri ve az tehlikeli iş yerlerinde her 20 kişiden biri ilkyardımcı olmak zorundadır.
Ambulans şoförü olabilmek için Vira Akademi İlk Yardım Eğitim Merkezi gibi İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş bir kurumdan ilk yardım eğitimi almanız ve belgelendirme sürecini tamamlamış olmanız gerekmektedir.
Eğiticinin eğitimi belgesi almış olmanıza ilave olarak Vira Akademi İlk Yardım Eğitim Merkezi gibi İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş bir kurumdan ilk yardım eğitimi almanız ve belgelendirme sürecini tamamlamış olmanız durumunda, sürücü kurslarında ilk yardım eğitmeni olarak çalışabilme imkanına sahip olursunuz.
Acil durumlarda yaralılara müdahale edebilme yetkisi sahibi olabilmek için yine aynı şekilde Vira Akademi İlk Yardım Eğitim Merkezi gibi İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş bir kurumdan ilk yardım eğitimi almanız ve belgelendirme sürecini tamamlamış olmanız gerekmektedir.
Arama ve Kurtarma Teknisyenliği Sınav, Atama, Görev ve Çalışma Usul ve Esasları Yönetmeliği Hakkındaki Yönetmelik kapsamında, Arama ve Kurtarma Teknisyeni olabilmek, ilgili dernek ve STK’larda aktif görev alabilmek için yine Vira Akademi İlk Yardım Eğitim Merkezi gibi İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş bir kurumdan ilk yardım eğitimi almanız ve belgelendirme sürecini tamamlamış olmanız gerekmektedir.
İlk Yardım Eğitim Yeri
Eğitimler, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün yetkilendirmiş olduğu ilk yardım eğitim merkezlerinde yapılabileceği gibi, gerekli şartların sağlanması halinde firmaların kendi yerlerinde de düzenlenebilir. Eğitim salonları en az 20 metrekare olmalı ve gerekli malzemeler sağlanmalıdır.
Sağlık Bakanlığı Onaylı İlk Yardım Sertifikası
Eğitimin sonunda İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan sınavda başarılı olan kursiyerler, 3 yıl geçerliliği olan ilkyardım sertifikası alırlar. Sınav teorik ve uygulamalı olarak iki aşamalıdır ve her iki sınavdan da 85 puan alan adaylar sertifika almaya hak kazanır.
İlk Yardım Sertifikası Almak İçin Gereken Evraklar
İlk yardım sertifikası almak için kayıt sırasında
- T.C. kimlik numarası
- Ad Soyad, Telefon
- Adres
- Mezuniyet durumu
- Mezun olduğu okul/fakülte
- Mesleği
- Vesikalık fotoğraf
Kimler İlk Yardım Eğitimi Alabilir?
18 yaşını doldurmuş herkes temel ilk yardım eğitimi alabilir.
İlk Yardım Eğitimi İlgili Önemli Bilgiler
İlk aşama yazılı test sınavı olup geçme notu 85’tir. 85 puan alamayan kursiyer, sınavın diğer aşaması olan uygulama sınavına girmeye hak kazanamaz. Geçer not alan kursiyer, uygulama sınavında ilkyardım eğitim merkezinde aldığı eğitimde öğrenmiş olduğu temel yaşam desteği, araçtan yaralı tahliye ve hemlich manevrası gibi uygulama içeren konulardan sınava tabi tutulur.