Aniden meydana gelen bir sağlık olayında veya kaza olayında ilk yardımcı olan kişi kesinlikle soğukkanlı olmalıdır. Karşılaşmış olduğu vaka karşısında sakin kalarak hemen bir durum değerlendirmesi yaparak öncelikle ortaya çıkan durumu kafasında belirlemelidir. Örneğin ağzından kan gelen bir hasta / yaralı gördüğü zaman önce bu kan olayının nedenini çözmelidir.
Ağızdan gelen kan acaba bir zehirlenme neticesinde içeriden gelen bir kan mıdır yoksa ağız kısmına aldığı darbeden dolayı akan bir kan mıdır ? Bu sebeple ilk yardımcı öncelikle ortaya çıkan durumu çok iyi analiz etmeli ve bu analize göre bir hareket tarzı uygulamalıdır.
Akabinde yaşanan olayın ne olduğu anlayan ilk yardımcı panik halinde olan hasta/ yaralıyı sakinleştirmeli ve onun korkularını gidermeye ve ya kontrol altında tutmaya çalışmalıdır. Aksi halinde çok ufak bir müdahale ile giderilebilecek bir sorunu bulunan hasta /yaralı kendisinin çok büyük bir sıkıntıya düştüğünü düşünerek kendisine yardım edilmesini zorlaştırabilir ve panik haliyle kendisine, çevresine ve ilk yardımcıya zarar verebilir. Bu tarz panik davranışların önüne geçmek için hasta /yaralı olabildiğince sakin tutulmalıdır.
Ayrıca hasta / yaralının yine panik olmasını engellemek adına kesinlikle hasta/ yaralının yara veya kanama olan durumu kendisine gösterilmez. Analizi yapılan durum ve sakinleştirilen hasta/ yaralının durumu ivedi bir şekilde ilgili kurumlara bildirilir ve olaya müdahale edecek kişiler organize edilir.
Burada amaç tamamen hasta / yaralının durumunun kötüye gitmesini engellemektir. Bu sebeple hasta / yaralı üzerinde ikincil bir değerlendirme yapılır ve tespit edilen durum haricinde başkaca bir durum olup olmadığı tespit edilmeye çalışılır. Yapılan durum değerlendirmesi ve bildirimler neticesinde tespit edilen durum korunması amacıyla hasta / yarlı gerekli ilk yardım müdaheleri sonrası kımıldatılmaz ve ilgili kurum uzman kişileri intikali sonrası sağlık kuruluşu sevkine yardımcı olunur.